Indyjskie jedzenie


Sztuka kulinarna Indii jest urozmaicona, jednakże niezwykle duży wpływ na nią ma religia. Na południu kraju nie jada się mięsa, więc miłośnicy dań pochodzenia zwierzęcego mogą tylko zajadać się mięsem niezbyt wysokiej jakości, przy czym wykluczyć z jadłospisu wołowinę – zakaz zabijania krów uważanych za święte zwierzęta. Steki wykonywane są z wołów, a wieprzowina podawana na terenach zamieszkałych przez chrześcijan lub  Tybetańczyków.

indie
Indie – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Potrawy doprawia się znaczną ilością przypraw korzennych, a posiłki nieco przypominają te serwowane w Azji Środkowej lub na Bliskim Wschodzie. Mieszkańcy Indii spożywają dużo potraw z mąki, przy czym uwielbiają chleb. Południowa część państwa zasmakowuje się w pikantnych potrawach wegetariańskich z ryżem doprawianym chili, który spożywa się powoli przy pomocy palców prawej dłoni. Często również używa się dość palącej gardło curry, którą łagodzi się jogurtem albo owocami. Wartym polecenia wszystkim turystom oraz miłośnikom jedzenia jest  kurczak zamarynowany jogurtem i ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *